Începând cu întâi aprilie, anul curent, pentru un mandat de patru ani, o româncă fugită în Costa Rica a preluat oficial, prin rotație, frâiele Consiliului Unuiunii Țărilor Bananiere. Se numește Elena Escobar (fostă Udrea) și a convins autoritățile că ea este cea mai potrivită pentru acest titlu onorific, demonstrând la proba practică aptitudini impresionante în domeniul relațiilor cu instituțiile prezidențiale.
Nu este pentru prima oară când un concetățean de-al nostru ajunge în această funcție onorabilă: fostul președinte, care tocmai a predat mandatul este Coman Costel, tot un român, din județul Teleorman, care a emigrat nu demult în Brazilia. Accederea lui în această funcție i-a adus multă faimă, dar și câteva dosare penale, el fiind în prezent anchetat pentru că și-ar fi finanțat ilegal campania electorală cu fonduri obținute ilegal de la firma Telao Drumao, care a mai fost implicată implicată și în alte afaceri dubioase, la nivel local. Iar înaintea lui a fost președinte Ion Popa, fost director F.N.I., stabilit în Indonezia.
Și pentru mandatul din 2022 sunt șanse mari să fie preluat tot de un român, de data aceasta emigrat recent în Madagascar, o altă țară membră a UȚB (Uniuniea Țărilor Bananiere – un fel de U.E. la caterincă). Se numește Julien Mazăre și a cerut acolo azil politic. L-a primit cu șpagă și apoi a cerut ajutor social în natură pentru refugiați, în baza unei legi străvechi, redescoperite chiar de el și astfel, încet-încet, a ajuns să preia controlul unei importante părți din litoralul malgaș. În 2-3 ani este de așteptat să acapareze întregul arhipelag și să devină monarh absolut.
Consiliul Unuiunii Țărilor Bananiere este un organism legislativ comun tuturor țărilor producătoare de banane, care stabilește parametrii în care trebuie să se încadreze fiecare banană trimisă la export. Atât prețul, cât și caracteristicile fizice (lungime, grosime, culoare, gust, raza curburii, duritate, densitate, ș.a.m.d.), sunt stabilite prin decret de președintele UȚB. Până în prezent, de când au preluat ai noștri această funcție, s-a resimțit o creștere a prețurilor, concomitent cu o scădere a calității bananelor exportate. Dacă va continua acest trend de românitate în comerțul exotic, este de așteptat ca în curând bananele să ajungă la dimensiunea smochinelor și la prețul diamantelor.